martes, 2 de junio de 2009

Gestió Pressupostària i Comptabilitat Pública

Gestió Pressupostària i Comptabilitat Pública

Mendoza, Xavier. Management público e indicadores de gestión: una perspectiva organizativa

A partir de la lectura de l'article comenta les següents qüestions:

1. Explica quina és la relació entre els conceptes de formulació, implementació, avaluació, planificació, prestació i control.

Tots aquests conceptes són etapes clau del cicle de gestió. Concretament, la planificació, la prestació i el control son etapes que formen part del cicle de gestió d’un servei públic, i la formulació, implementació i avaluació de la gestió d’una política o programa públic.


2. Per què poden ser importants els indicadors en el procés de planificació d'una organització pública?

Els indicadors esdevenen molt importants en el procés de planificació d’una organització pública ja que ajuden a desenvolupar alguna, varies o la totalitat de les etapes del seu cicle de gestió, ja sigui d’un servei públic com d’una política o programa públic.
A més a més, ajuden també a millorar la eficiència en l’assignació dels recursos públics, proporcionen als gestors el feedback necessari per poder dur a terme la seva feina amb efectivitat al permetre el seguiment i autocontrol de la pròpia actuació.

En el marc del Pressupost per Programes els indicadors relacionen els nivells de output produïts pels diferents programes amb les necessitats socials a les que es vol donar resposta.
L’elaboració dels indicadors serà responsabilitat dels analistes pertanyents a cada departament. Els demandants d’indicadors seran els responsables d’autoritzar i controlar la despesa.



3. Què entén l' autor per impacte real de les polítiques?

Per impacte real l’autor entén els efectes reals produïts per una política determinada, és a dir, els resultats que aquesta ha obtingut.
Per tal d’explicar l’impacte real de les polítiques, l’autor diferencia entre els productes (outputs) que és allò que la política o programa s’esforça en produir per aconseguir els seus objectius, i els resultats (outcomes) que és el que realment ha produït l’actuació administrativa.


4. Diferències entre els conceptes d'indicadors socials, indicadors de gestió i indicadors d' impacte.

Tenint com a referència els diferents propòsits i la pròpia naturalesa dels indicadors que s’han d’elaborar, podem diferenciar entre:
- Indicadors socials, utilitzats en el Pressupost per Programes.
- Indicadors de gestió: utilitzats quan el que es vol és millorar l’eficiència organitzativa.
- Indicadors d’impacte: utilitzats en l’avaluació de les polítiques.

Tot i així, res no impedeix que un mateix indicador pugui resultar útil tant per planificar, com per realitzar el seguiment de la gestió o també per avaluar l’actuació d’una unitat organitzativa o una política.

No hay comentarios:

Publicar un comentario